...

Întrebări frecvente in accesarea fondurilor nerambursabile pentru afacerile din industria HoReCa

Ce sunt fondurile nerambursabile? Fond nerambursabil este un ajutor financiar acordat de către stat sau de către alte instituții, care nu trebuie returnat. Acesta este acordat în scopul dezvoltării unor proiecte sau a unor afaceri, în baza unor criterii prestabilite.

  • 1. Care este de obicei comisionul consultantului și din ce bani este plătit acesta?

    Răspuns: Conform Codului Civil, comisionul consultantului este de 10%, însă noi luăm un maxim de 7,5%, plătit în tranșe (Tranșa 1 la semnarea contractului, Tranșa 2 la aprobarea dosarului de către Ministerul de resort și tranșa 3 la intrarea banilor în contul clientului).

  • 2. Cât la % din fonduri pot fi alocate pentru echipamente / angajați / chirie / marketing etc.?

    Răspuns: Depinde de programul de implementare. Nu sunt la fel de la un program la altul.

  • 3. Care sunt cele mai frecvente motive pentru care dosarele sunt respinse?

    Răspuns: Lipsa de informații corect oferite de către client. Mulți dintre aceștia nu oferă toate informațiile, iar pe parcursul analizei dosarului de finanțare ies la iveală informațiile nefurnizate.

  • 4. Care sunt cele mai importante criterii (cele mai mari punctaje) atunci când se depune dosarul pentru accesare fonduri?

    Răspuns: Eligibilitatea persoanei, a codului CAEN, și a condițiilor de eligibilitate impuse de program (cursuri de antreprenor sau diverse atestate în domeniul activității pentru care se depune dosarul).

  • 5. Este nevoie să se creeze locuri de muncă pentru accesarea fondurilor? Cât timp trebuie menținute acestea?

    Răspuns: Da, este nevoie să se creeze locuri de muncă. Însă, pentru activitatea HoReCa, marea majoritate își creează locuri de muncă pentru cei din familie și apoi pentru apropiații acestora. Salariul este unul de tip mediu și poate fi pentru primele 9 luni de zile. Angajatul trebuie să fie păstrat minim 2 ani de zile. Dacă viitorul angajat este luat din șomaj, societatea poate beneficia de anumite facilități fiscale din partea statului român.

  • 6. Ce se întâmplă în cazul în care, după accesarea fondurilor, firma nu face profit și intră în faliment?

    Răspuns: În acest caz, administratorul va răspunde și va trebui să returneze întreaga sumă. Însă, de când sunt eu în domeniul consultanței în afaceri, toate societățile pe care le-am sprijinit în dezvoltarea lor nu au dat faliment.

  • 7. Banii din program se decontează pe baza facturilor, cu alte cuvinte achizițiile inițiale se fac din propriile resurse pentru ca mai apoi acestea să se deconteze? Sau se pot face și plăți direct din bancă din "creditul" acordat prin accesarea fondurilor?

    Răspuns: U.E. a impus ca această procedură să dispară. La ultimele programe de finanțare, clienții au primit banii eșalonat. Tot ce se va achiziționa trebuie să fie nou și doar cu facturi. Orice încercare de fraudare a fondurilor europene se lasă cu dosar penal și cu returnarea banilor.

  • 8. Cel care accesează fondurile poate fi angajat la altă firmă cu contract de muncă?

    Răspuns: Da, Codul Muncii nu interzice ca o persoană să lucreze la mai multe societăți. Însă, trebuie să fim atenți: dacă este asociat în cadrul societății finanțate, nu este o problemă, dar dacă este și angajat în aceeași firmă, poate fi o problemă de etică și moralitate, iar dosarul ar putea fi respins.

  • 9. Dacă are deja o firmă, poate face o firmă nouă strict pentru accesarea fondurilor?

    Răspuns: Da, poate să își facă și 10 firme, atâta timp cât nu au probleme financiare, iar asociatul care accesează cu o nouă societate nu are cazier fiscal pentru fraude financiare.

  • 10. Care sunt de obicei criteriile care descalifică o persoană în accesarea fondurilor?

    Răspuns: Cazier fiscal, cazier judiciar, societate pe minus.

  • 11. Pentru Start-up Nation există o limită maximă de vârstă de 35 de ani?

    Răspuns: Da, pentru București există o astfel de limită, însă nu și pentru întreaga țară (nu am găsit în Ghid o astfel de interdicție).

Panait Corneliu Ferdinand este consultant fonduri europene și fonduri nerambursabile pentru industria HoReCa. Cu o experiență de peste 15 ani în domeniu, Corneliu a ajutat zeci de antreprenori să își dezvolte afacerile cu ajutorul fondurilor nerambursabile.

A dezvoltat rețeaua de restaurante McDonald's în România și Germania și a oferit consultanță pentru dezvoltarea a 3 restaurante cu specific românesc. De asemenea, a fost implicat în proiectul de succes al Restaurantului Stadion din zona Cotroceni, București.

Pentru a-și consolida expertiza, Corneliu a urmat o serie de cursuri specializate, incluzând Managementul Afacerilor la Volkhochschulle din Landul Bavaria, Germania (1999-2002), precum și cursuri de consultanță în afaceri și dezvoltare.

Această pregătire solidă, combinată cu experiența sa practică, îl recomandă ca un expert de încredere în domeniul accesării fondurilor pentru industria HoReCa.

„Programul Startup Nation va continua anul acesta cu fonduri europene. Va avea o anumită specificitate, probabil că undeva începând cu luna iunie, formatorii vor putea să se înscrie pe o platformă. va fi necesar să facem cursuri, 40 de ore, indiferent dacă am avut sau nu am avut cursuri sau am terminat o universitate economică, spre exemplu, pentru că programul de educare şi ocupare are aceste constrângeri în interiorul lui. Vom avea, probabil începând cu luna septembrie, partea de depunere de planuri de afaceri, 18-35 de ani în toată ţara.

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea.

Sprijinul financiar pentru beneficiarii de ajutor de minimis este de maximum 250.000 lei/beneficiar. Sprijinul reprezintă maxim 90% din valoarea totală eligibilă din formularul de finanțare. Beneficiarul are obligația de a asigura o cofinanțare a investiției de minimum 10% din valoarea eligibilă din formularul de finanțare.

Dacă ești antreprenor și vrei să îți dezvolți afacerea, ai la dispoziție două programe principale guvernamentale care îți pot fi de folos: Fonduri Europene și Start-up Nation 2024.

După cum putem observa, condițiile eligibile pentru accesarea fondurilor se schimbă de la un an la altul.

Printre echipamentele eligibile pentru finanțare se numără și cele pe care le găsești pe site-ul foodgear.ro. Dacă ai nevoie de ajutor în alegerea echipamentelor potrivite, nu ezita să ne contactezi.

În plus, la Food Gear Romania îți oferim GRATUIT consultanță și suport pentru achiziționarea echipamentelor prin fonduri nerambursabile, Start-up Nation, Femeia Antreprenor si oricare din programele disponibile in acest moment in Romania pentru dezvoltarea afacerilor din industria HoReCa.

Programe disponibile pentru finanțarea afacerilor din industria HORECA în 2024

  • Start Up Nation 2024 - 250.000 Lei
  • Femeia Antreprenor 2024 - 200.000 Lei, peste care se adaugă cofinanțarea de 5-10% sau 15%. Compania trebuie să creeze cel puțin două locuri noi de muncă
  • Grant HoReCa 2 - Finantare Pana La 2.000.000 €
  • Programul Regional Sud Est 1.6/A.1/1/2023 Finantare Intre 20.000 si 200.000 € Pentru Firmele Din Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea
  • Finantare Nerambursabila Intre 50.000 si 200.000 € Prin Programul Regional Sud Muntenia Pentru IMM-urile Din Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova Si Teleorman
  • Programul PR SM/ID/1/1/1.3/B Regiunea Sud-Muntenia Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman
  • Interventia 1.4.1. Investitii tehnologice in IMM-uri Zona Centru - Alba, Brasov, Covasna Harghita, Mures si Sibiu
  • Programul Regional Sud-Vest Oltenia - PR SV/IMM1/1/1.3-1.4/2023 Finantare Intre 25.000 si 200.000 € Pentru Firmele Din Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea
  • Programul Regional Nord-Vest (PRNV) 131.A - Finantare Intre 20.000 si 200.000 € Pentru Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj
  • PRNV 131.D Finantare Intre 200.000 si Pana La 1.500.000 € Pentru Firmele Care Activeaza In Turism si Sanatate Din Judetele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramureș
  • Tranzitie Justa - Finantare Intre 200.000 si 5.000.000 Euro Pentru IMM-urile Din Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.
  • Programul Regional Vest Productie- Granturi de 30.000 - 200.000 € Pentru Judetele Timis, Arad, Hunedoara si Caras-Severin
  • Programul Regional Vest Servicii- Granturi de 30.000 - 120.000 € Pentru Judetele Timis, Arad, Hunedoara si Caras-Severin
  • Finantare Intre 50.000 si 200.000 € pentru modernizarea microintreprinderilor din Nord-Est - Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui
  • Granturi Pentru Investitii Intre 50.000 Si 500.000 Euro Prin POC 4.1.1.
  • Start Up Rural 2022 - Prin PNDR 6.2. - Finantare De Pana La 70.000 €
  • Microgranturi Finantare Nerambursabila 5.000 Euro Pentru PFA-uri, II-uri, I.F-uri Si S.R.L.-uri Din Sectorul AgroAlimentar
  • PNDR 4.2 - Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole
  • Fonduri Europene De Pana La 200.000 € Pentru Firmele Din Rural Prin PNDR 6.4.
  • Fonduri Europene Nerambursabile De 200.000 Euro Pentru Microintreprinderi Din Mediul Urban

Oferta echipamente esentiale pizzerie - 6.400 EUR

Deschiderea unei pizzerii poate părea un pas mare, mai ales pentru antreprenorii la început de drum. Alegerea echipamentelor potrivite nu doar că îți ușurează munca, dar poate face diferența între o pizza obișnuită și una excepțională. Dacă deja ai rezolvat cu partea de finanțare, este momentul să te concentrezi pe bucătărie, unde toate echipamentele joacă un rol crucial. În cele ce urmează, vom prezenta care sunt echipamentele esențiale pentru pizzerii și de ce sunt atât de importante pentru calitatea produselor.

  1. 1. Cuptor profesional pizza - 3.000 EUR

    Cuptor profesional pizza - 3.000 EUR

    In oferta noastra am ales un model de la Rinaldi Superforni, un renumit producator italian de cuptoare profesionale pentru pizza (produce cuptoare pentru pizza din 1946).

    Este un cuptor electric pentru pizza cu o capacitate de 6 pizza de 30 cm, cu o singura camera. Are o putere de 9 kW, dimensiunile de 1370 x 1060 x 420mm, si o greutate de 170 kg.

    Cuptoarele electrice pentru pizza sunt mai ușor de instalat și nu necesită racordarea la o rețea de gaz. În plus, acestea sunt mai ieftine și mai ușor de întreținut.

  2. 2. Malaxor / Mixer aluat cu spirală - 1.400 EUR

    Malaxor / Mixer aluat cu spirală - 1.400 EUR Malaxor / Mixer aluat cu spirală - 1.400 EUR

    Un aluat bine frământat este cheia unei pizze de calitate, iar un mixer planetar te poate ajuta să obții acest lucru fără prea mult efort.

    Noi am ales un model de la Maxima cu o capacitate de 50 litri, ce poate procesa o cantitate de 32kg. Acesta are cap fix, 2 viteze si o turatie de 220 RPM.

    Malaxoarele pentru aluat asigură o textură constantă a acestuia, reduc timpul de pregătire si pot procesa o cantitate mare intr-un timp scurt.

  3. 3. Masă rece pizza + saladeta 1400 mm - 2.000 EUR

    Masa rece preparare pizza + Saladeta + tavi GN - 2.000 EUR

    Acest pachet combină o masă rece profesională pentru pizza cu 2 uși și 7 sertare (380 litri), având un blat din granit, și o saladetă cu vitrină frigorifică pentru ingrediente (1400 mm).

    Masa rece menține o temperatură reglabilă digital, între -2ºC și 8ºC, utilizând freon ecologic R290, și oferă o răcire ventilată uniformă.

    Saladeta poate găzdui 6 tăvi GN 1/4 (oferite gratuit in acest pachet), asigurând păstrarea ingredientelor proaspete și accesibile.

    Mesele pentru preparare pizza cat si vitrinele pentru ingrediente trebuie sa aiba aceeasi dimensiune pentru a se putea suprapune.